2015. október 15., csütörtök

Recept csukára, azaz a csuka és a gomba esete

Ígéretem szerint havonta közreadok egy kedvenc halreceptet, s most úgy gondolom amúgy is szezonja van a csukának, hát akkor jöjjön a kedvenc csukás receptem.

Mint minden recept, ez is úgy kezdődik, hogy végy egy csukát. Én inkább azt mondanám, hogy fogj egy csukát! Hogy hogyan, a lehetőségek tárháza végtelen, én mégis inkább a legsportszerűbbet a pergetést ajánlom. Persze megfogható kishallal, élővel, döglöttel, reggel, napközben, alkonykor, sőt éjjel is. A csuka fogásáról a későbbiekben írok majd, lényeg az, aki teheti, megfogja maga, aki pedig máshogy nem jut hozzá, megvásárolja vagy ajándékba kapja valahol, valahonnét, valakitől, szinte mindenkinek akad egy horgász ismerőse...
1.Fogj egy jó csukát!


No kérem tisztelettel, akkor szeretném elmondani, a legjobb a másfél, két kilós csuka. Se nem nagy, se nem kicsi, a nagyokat sajnálom hazavinni, a kicsiket elvből nem viszem el, a 48-60 centisekkel pedig a gasztronómiai érzékem van jó barátságban egy évben vagy kétszer legfeljebb. Amit most szeretnék közreadni, az a gombás töltelékkel töltött szalonnás sült csuka, azaz ahogy itthon nevezzük, 


A Csuka és a gomba esete

No itt a csuka szezonja, milyen recepttel is szolgálhatnék, mint egy általam igen kedvelt csukás-gombás recepttel- Aki készített már csukát, az tudja, hogy az állatnak van egy jellegzetes illata, egyesek szerint szaga. Szerintem minden halnak más szaga van, a tapasztalt horgászok akiknek jó orruk van ehhez, azok bizonyára egyet értenek velem. Szóval, van akit eleve taszít ez a halszag. Na most ők jobban figyeljenek, mert van ám ez ellen megoldás!

A konyhakészre pucolt csukát mindkét oldalon centinként beirdalom, (mindig rajtahagyom a fejét, hagy vigyorogjon még egy utolsót, s a fogai közé szeretek betenni egy fél almát, vagy citromot), ezt követően a szerencsétlen sorsú csukát (hisz az asztalon kötött ki) egy fél citrom levével alaposan bedörzsölöm kívül és belül, s ebben a citromleves pácban hagyom két órát állni. Mikor letelt az idő, bő vízzel kimosom, majd alaposan besózom, kívül belül. Ebben a sóban egy órát áll. Egy óra elteltével a csukát bő vízzel átmosom, majd egy tál vízbe teszem, s jó 40 percet a vízben állni hagyom. A hús ekkor kidolgozza magából a beszívott sót. Na ez volt a neheze, ezt követve már egyszerűbb és élvezetesebb, sőt látványosabb lesz az elkészítés. 

2. Már sütés előtt is ínycsiklandó
Több szelet szalonnával (jó a kenyérszalonna, de jobb a húsos, a kolozsvári) kipárnázom a tepsit, ott, ahová a csukát szeretném majd fektetni.A vízből lecsepegtetett csukát a tepsiben a szalonnacsíkokra helyezem. 

Töltelék elkészítése:
Akár a csirkéé, hasonló ez is, némi kis különbséggel. A zsemle (2db) kinyomkodva, só, bors, tojás (1db), vegeta, ízlés szerint, petrezselyemzöld apróra vágva. Ezeket összekeverem. Na most jön a csavar! Néhány fej gombát apróra vágok, vagy reszelek. (Az én esetemben egy kis vargányagombát, mivel édesapám a Vértes hegység lankáit járva sikerrel gyűjt be belőlük minden évben.)
A gombát kevés zsíron apróra vágott vöröshagymával együtt megfuttatom. Ezt aztán belekeverem a töltelékbe. Figyelem! Bármilyen gombával meg lehet ezt csinálni, jó a csiperke, azaz a Sampion, a szegfű, vagy más néven a harmatgomba, de jó a laska, azaz a tuskógomba, esetleg az őszi csoportgomba, kinek mit sikerül beszerezni! El kell azt hinni, hogy a megfelelő ízhatás az nem marad el.
A csukát lehet díszíteni citrommal, vagy narancsgerezdekkel.


3. Itt már elkészült
No megtöltöttem a csukát, majd az irdalásokba vékonyra szeletelt szalonna és fokhagymacsíkokat helyezek.Ha maradt gomba, vékony gombaszeleteket szintén el lehet helyezni az irdalásokba. Sóval nem, de egy kis rozmaringgal, borssal, maggi levéllel megfűszerezem a már tepsiben levő töltött csukát. A csukát lehet díszíteni citrommal, vagy narancsgerezdekkel.
A csuka köré kockára vágott krumplit helyezek, sózom, meghintem petrezselyemzölddel, majd az egész tepsit lefóliázom. Előmelegített sütőben 170 fokon légkeverős üzemmódban, vagy 190-200 fokon sima sütő üzemmódban 30-35 percig sütöm, majd lekapom a fóliát, a csukát egy deci száraz fehérborral meglocsolom és 10 percet pirítom. Kiváló étel és fantasztikus látvány.


Ne feledjük, a hal szeret úszni, még a gyomorban is!


A töltött sült csuka mellé félszáraz vörösbort, vagy száraz fehérbort, ez esetben Somlói Juhfark -ot ajánlok.

Jó étvágyat!







Kelt: 2015. év Magvető havának 14.-ik napján

6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nálam is ritka vendég a konyhában a csuka.
    Pontosan a szaga miatt. Ha csukát kér a család, fokhagymás tejben áztatom 1 éjszakát. Utána viszont nagyon finom kajákat lehet készíteni belőle. ;) Főleg ha van hozzá pl vargánya.

    VálaszTörlés
  2. Látod? Hány módszer is előkerül a kellemetlen illat semlegesítésére?
    Én a citromot azért is csípem, mert utána a másik felébe beleharap, így már érthetővé válik a tepsiben a fanyar vigyor...:)

    VálaszTörlés
  3. Nálam külön készül a krumpli. Dobok a burgira néhány (rengeteg) szelet füstölt és kolozsvári szalonnát, kakastaréjra vágva, jó nagy hagymából vágott kb 1-1,5 cm vastag karikákat, kolbi karikákat, néhány gerezd fokhagymát. Vizet öntök alá. Letakarom oszt mehet a sütőbe 30p re utána jöhet a pirítás ameddig kell. A csukuc nálam is kb a recepted szerint készül. De van úgy, hogy paprikás lisztben kisütöm oszt kész. ;)

    VálaszTörlés
  4. Nem jó olvasgatnom ilyeneket, mert csak megéhezek tőle...
    :)
    Hiába, tény, hogy magyar ember enni, inni szeret......:)

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Nagyon tetszik a recept! Biztosan kipróbálom!

    VálaszTörlés
  6. Kajo!
    Részemről a megtiszteltetés!
    Egyben köszönöm, hogy olvasol, a bejegyzéseim több mint 7%-át a Felvidékről olvassák, neked és a többieknek is köszönöm!

    VálaszTörlés